Jak szybko ocenić jakość wybranych produktów spożywczych

Katedra Inżynierii Biosystemów Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej w ramach promocji kierunku technologia żywności i żywienia zorganizowała cykliczne bezpłatne zajęcia dla uczniów opolskich szkół ponadpodstawowych. Zajęcia odbywać się będą w wybrane środy przez cały semestr zimowy 2018/2019.

W październiku odwiedziły nas już 4 szkoły: ZS z Kędzierzyna-Koźla, ZS ze Zdzieszowic, 3 Liceum z Opola i ZSZ im. Bronisława Koraszewskiego z Opola. Podczas spotkania uczniowie nie tylko słuchają i dyskutują, jak prawidłowo należy się odżywiać, ale także uczestniczą w zajęciach z zakresu wykorzystania ekstremalnie niskich temperatur w przemyśle spożywczym, metod szybkiej oceny jakości wybranych produktów spożywczych czy analizie świeżości ryb.

Zaproszenie do udziału w zajęciach skierowane zostało do szkół z całego województwa. Zainteresowanie znacznie przerosło oczekiwania organizatorów i już na dzień dzisiejszy planowana jest kontynuacja projektu w semestrze letnim.