Strategia wydziału

STRATEGIA ROZWOJU
WYDZIAŁU INŻYNIERII PRODUKCJI I LOGISTYKI
DO ROKU 2020

Opole, maj 2014 r.

Krótka informacja o nas

Historia Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki sięga roku 1975. Pierwotną jego strukturę organizacyjną tworzyły trzy zakłady - Zakład Matematyki, Zakład Fizyki oraz Zakład Chemii. Kolejne lata działalności Wydziału to nieustający, organizacyjny rozwój jednostki m.in. o Zakład Techniki oraz o nowotworzone kierunki studiów, jak Wychowanie Techniczne (2000 r.) przekształcone niebawem w Edukację Techniczno-Informatyczną (2002 r.), Logistyka (2008 r.) i Inżynieria Bezpieczeństwa (2009 r.). Dalsze, następujące po sobie zmiany organizacyjne były związane z włączeniem do wydziału Instytutu Innowacyjnych Procesów i Produktów wraz z przeniesieniem kierunku studiów Zarządzanie i Inżynieria Produkcji oraz Katedry Techniki Rolniczej i Leśnej wraz z kierunkami Technika rolnicza i leśna oraz Technologia żywności i żywienie człowieka. Warto podkreślić, że uruchomienie kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji na Politechnice Opolskiej nastąpiło znacznie wcześniej, bo już w roku 1999, będąc jednocześnie jednym z pierwszych w kraju.

24 lutego 2014 r. decyzją Prezydium Centralnej Komisji ds. Tytułu Naukowego i Stopni Naukowych Wydział uzyskał uprawnienia do nadawania stopnia naukowego doktora nauk technicznych w dyscyplinie Inżynieria Produkcji.

Organizacja Wydziału

W skład Wydziału wchodzi jeden Instytut, w którym łącznie znajduje się 6 Katedr oraz sześć samodzielnych Katedr. Podstawową jednostką organizacyjną wydziału jest katedra. Schemat organizacyjny Wydziału przedstawia diagram poniżej.

Wizja
Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki

Nowoczesny, rozwojowy i proinnowacyjny Wydział, kształcący studentów oraz dbający o rozwój naukowy pracowników, służący rozwojowi Politechniki Opolskiej, regionu i kraju.

Misja
Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki

Efektywne i interdyscyplinarne kształcenie studentów oraz rozwój własnej kadry naukowej umożliwiający kreowanie i wdrażanie innowacji w procesy gospodarcze regionu i kraju oraz wzrost potencjału naukowo-dydaktycznego i badawczo-wdrożeniowego zasobów własnych i Uczelni.

Mocne strony Wydziału

  • Posiadanie kierunków o zróżnicowanych profilach
  • Posiadanie kierunków o mocnym powiązaniu z gospodarką
  • Wysoko kwalifikowana kadra nauczycieli akademickich oraz pracowników wsparcia technicznego i administracyjnego
  • Posiadanie uprawnień do nadawania stopnia doktora nauk technicznych w dyscyplinie Inżynieria produkcji
  • Znacząca liczba młodych pracowników naukowych otwartych na innowacje, poprawę efektywności oraz proekologiczne działanie
  • Systematycznie rozwijająca się baza laboratoryjna
  • Identyfikacja studentów z Wydziałem
  • Prężnie działające koła studenckie
  • Rozwijająca się współpraca z podmiotami gospodarczymi działającymi na rynku konkurencyjnym

Szanse dla Wydziału

  • Możliwość aplikowania o zewnętrzne fundusze na rozwój kadry i badania naukowe
  • Realizacja projektów z innymi jednostkami Uczelni
  • Nowe obszary współpracy z uczeniami zagranicznymi głównie w zakresie innowacji w zarządzania procesami technologicznymi, stosowania nowych rozwiązań w energetyce, rolnictwie oraz przetwórstwie rolno-spożywczym
  • Dofinansowanie obszaru B+R w nowym okresie programowania
  • Uruchomienie studiów II-go stopnia na kierunkach Logistyka, Inżynieria bezpieczeństwa oraz Technologia żywności i żywienia człowieka
  • Uzyskanie uprawnień habilitacyjnych w dyscyplinie Inżynieria produkcji
  • Uruchomienie studiów III-go stopnia w dyscyplinie Inżynieria produkcji
  • Współpraca z przedsiębiorstwami w zakresie wdrażania innowacyjnych rozwiązań

Słabe strony Wydziału

  • Brak studentów II-go stopnia na trzech prowadzonych kierunkach
  • Niewielka liczba prac zleconych oraz grantów naukowych
  • Duże rozproszenie lokalowe Wydziału na terenie miasta Opole
  • Niski standard części bazy lokalowej
  • Brak organizacji studiów podyplomowych prowadzonych na Wydziale
  • Słabe tempo rozwoju integracji między jednostkami Wydziału
  • Niewystarczające zaangażowanie studentów i pracowników Wydziału w życie akademickie i Uczelni

Zagrożenia dla Wydziału

  • Niestabilność otoczenia instytucjonalno-prawnego
  • Pogłębiający się niż demograficzny
  • Nieuzyskanie uprawnień do prowadzenia studiów II-go stopnia na kierunkach Logistyka, Inżynieria bezpieczeństwa oraz Technologia żywności i żywienia człowieka
  • Nieuzyskanie uprawnień habilitacyjnych
  • Nieruchomienie studiów III-go stopnia
  • Konkurencyjność sąsiednich ośrodków naukowo-dydaktycznych
  • Niski poziom dotacji na działalność podstawową Wydziału
  • Obniżający się poziom wiedzy i kompetencji kandydatów na studia
  • Trudności z uzyskiwaniem grantów naukowych
  • Ograniczona oferta w zakresie prac badawczych realizowanych dla przemysłu
  • Niska atrakcyjność wynagrodzeń uzyskiwanych na Uczelni wobec możliwości przedsiębiorstw gospodarczych skutkująca odejściem części kadry naukowej z Wydziału

Cele strategiczne
Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki

  • Poszerzenie i doskonalenie oferty kształcenia odpowiadającej zapotrzebowaniu społecznemu i gospodarczemu regionu i kraju
  • Dalszy rozwój kadry naukowej oraz działalności naukowo-badawczej Wydziału
  • Doskonalenie systemu zarządzania Wydziałem

Wymagane działania do osiągnięcia
celów strategicznych Wydziały

  1. Poszerzenie i doskonalenie oferty kształcenia
    • Dostosowywanie oferty kształcenia w zakresie kierunków studiów z nastawieniem na potrzeby regionu i kraju
    • Doskonalenie sytemu jakości kształcenia na Wydziale
    • Podejmowanie działań promocyjnych zmierzających do utrzymanie stabilnej liczby studentów studiów stacjonarnych oraz do wzrostu liczby studentów studiów niestacjonarnych
    • Uzyskanie uprawnień do prowadzenia studiów II-go stopnia dla kierunków Logistyka, Inżynieria bezpieczeństwa oraz Technologia żywności i żywienia człowieka
    • Likwidacja studiów I-go i II-go stopnia na kierunku Technika rolnicza i leśna w związku z brakiem naboru na te studia z jednoczesnym wykorzystaniem kadry przypisanej do minimum kadrowego kierunku do innych kierunków
    • Wprowadzenie do oferty kształcenia studiów podyplomowych
    • Wprowadzenie do oferty kształcenia minimum dwóch ścieżek anglojęzycznych dla posiadanych kierunków
    • Zwiększenie umiejętności praktycznych przygotowujących absolwentów do wejścia na rynek pracy
    • Doskonalenie współpracy z przedsiębiorcami w zakresie staży i praktyk dla studentów i pracowników naukowych Wydziału
    • Doskonalenie programów studiów we współpracy z przedsiębiorcami
    • Poprawa bazy lokalowej przeznaczonej do celów dydaktycznych Wydziału poprzez jej skupienie w ograniczonej liczbie lokalizacji
    • Rozbudowa istniejącego i budowa nowego zaplecza laboratoryjnego Wydziału
  2. Rozwój działalności naukowo-badawczej
    • Uzyskanie kategorii A w ocenie parametrycznej Wydziału
    • Zwiększenie liczby doktorów habilitowanych i profesorów zatrudnionych w Politechnice Opolskiej, jako podstawowym miejscu pracy reprezentujących dyscypliny naukowe odpowiadające kierunkom studiów
    • Zwiększenie ilości składanych wniosków o granty badawczo-naukowe
    • Wzrost ilości laboratoriów naukowych
    • Uzyskanie uprawnień habilitacyjnych w dyscyplinie Inżynieria produkcji
    • Otwarcie studiów doktoranckich w dyscyplinie Inżynieria produkcji
  3. Doskonalenie systemu zarządzania Wydziałem
    • Doskonalenie struktury organizacyjnej Wydziału
    • Efektywne wykorzystanie istniejącej bazy dydaktycznej
    • Wyposażenie wszystkich sal dydaktycznych w sprzęt multimedialny
    • Unowocześnienie wyposażenia laboratoriów
    • Przejęcie budynku przy ulicy Sosnkowskiego oraz jego przystosowanie do potrzeb Wydziału
    • Racjonalizacja kosztów funkcjonowania Wydziału, przy jednoczesnym dążeniu do zwiększenia przychodów własnych
    • Pozyskanie środków finansowych ze źródeł zewnętrznych na modernizację posiadanej bazy infrastruktury
    • Wdrożenie skutecznych form promocji Wydziału w środowisku gospodarczym regionu i kraju
    • Doskonalenie kompetencji pracowników obsługi administracyjnej Wydziału

Strategia rozwoju WIPIL (.pdf)