Tematy prac dyplomowych

Tematy prac dyplomowych dla kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, studia stacjonarne I-go stopnia, rok akademicki 2015-2016.

Imię i nazwisko promotora Tytuł pracy w j. polskim
Dr inż. Łukasz Biłos Czynniki determinujące jakość pieczywa pszennego
Dr inż. Łukasz Biłos Rodzaje substancji dodatkowych w żywności
Dr inż. Łukasz Biłos Naturalne i sztuczne substancje słodzące w przemyśle spożywczym
Dr inż. Łukasz Biłos Metody oceny jakości mieszanin ziarnistych w przemyśle spożywczym
Dr inż. Łukasz Biłos Wpływ agrotechniki wybranych ziół na zawartość olejków eterycznych
Dr inż. Łukasz Biłos Wpływ składników pokarmowych na rozwój mikroglonów w fotobioreaktorze
Dr inż. Łukasz Biłos Przemiany biochemiczne wybranych rodzajów mięs podczas obróbki termicznej
Dr inż. Łukasz Biłos Porównanie wielkości ziaren skrobi różnych gatunków roślin spożywczych
Dr inż. Łukasz Biłos Wpływ korekty nawyków żywieniowych na stan epidermy twarzy
Dr inż. Łukasz Biłos Wpływ korekty nawyków żywieniowych na obraz morfotyczny krwi
Prof. dr hab. inż. Petr Doležal Nietypowe produkty pochodzenia zwierzęcego w żywieniu człowieka
Prof. dr hab. inż. Petr Doležal Warunki uboju i postępowanie poubojowe z tuszami a jakość pozyskiwanego mięsa
Dr inż. Jolanta Królczyk Aromaty stosowane w produktach dla dzieci
Dr inż. Jolanta Królczyk Barwniki stosowane w produktach dla dzieci
Dr inż. Jolanta Królczyk Potrzeby i oczekiwania gospodarstw rolnych dotyczące żywności i jej dystrybucji
Dr inż. Jolanta Królczyk Potrzeby i oczekiwania dotyczące żywności i jej dystrybucji osób nieprowadzących gospodarstw rolnych
Dr inż. Jolanta Królczyk Ocena stanu wiedzy społeczeństwa na temat kontroli bezpieczeństwa żywności
Dr inż. Jolanta Królczyk Instrumentalne metody pomiaru tekstury wybranych produktów spożywczych
Dr inż. Dominika Matuszek Analiza odżywania dzieci w wieku gimnazjalnym
Dr inż. Dominika Matuszek Alergie pokarmowe IgG zależne
Dr inż. Dominika Matuszek Dieta przy chorobach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
Dr inż. Dominika Matuszek Probiotyki i prebiotyki w diecie człowieka
Dr inż. Dominika Matuszek Znaczenie kwasu foliowego w diecie
Dr inż. Dominika Matuszek Znaczenie diety u kobiet w ciąży
Dr inż. Dominika Matuszek Wskazania do stosowania diety bezglutenowej i jej zasady
Dr hab. inż. Lech Nawrocki Przeciwutleniacze w owocach i warzywach a zdrowie człowieka
Dr hab. inż. Lech Nawrocki Laktoza - znaczenie w żywieniu człowieka i w przetwórstwie
Dr hab. inż. Lech Nawrocki Porównanie jakości mięsa kurcząt brojlerów w zależności od ich płci i sposobu żywienia
Dr hab. inż. Lech Nawrocki Wpływ żywienia krów mlecznych na skład chemiczny i jakość mleka
Dr hab. inż. Lech Nawrocki Wpływ warunków chowu i rodzaju żywienia brojlerów na cechy organoleptyczne mięsa drobiowego
Dr hab. inż. Lech Nawrocki Jakość gęsiny w zależności od żywienia gęsi paszami gospodarskimi a przemysłowymi
Dr hab. inż. Lech Nawrocki Analiza jakości wołowiny z bydła rasy mlecznej a mięsnej
Dr hab. inż. Lech Nawrocki Jakość mięsa ryb hodowlanych a poławianych na dziko
Dr hab. inż. Lech Nawrocki Technologia i proces wytwarzania gotowych produktów dla małego dziecka.
Dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak Zastosowanie Saccharomycetes cerevisiae w przemyśle spożywczym
Dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak Wpływ procesów suszenia owoców i warzyw na ich właściwości fizyczne
Dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak Komponowanie składników do wypieku chleba metodą tradycyjną
Dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak Wpływ opakowań na cechy sensoryczne serów twarogowych
Dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak Wpływ skrobi modyfikowanej na teksturę i topliwość serów topionych
Dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak Wpływ czasu parzenia i stopnia rozdrobnienia herbaty czarnej na barwę naparu i jej właściwości sensoryczne
Dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak Mikroorganizmy w przemyśle mleczarskim
Prof. dr hab. inż. Květoslava Šustová Zastosowanie procesów fermentacyjnych w przemyśle mleczarskim