Jubileuszowe XV Forum Energetyków GRE 2016

W dniach 27-29 czerwca w Szczyrku odbyła się XV Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Techniczna Forum Energetyków GRE 2016. Organizatorami konferencji była Katedra Elektrowni i Systemów Pomiarowych z Wydziału Elektrotechniki, Automatyki i Informatyki oraz Katedra Zarządzania Energetyką z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej a jej współorganizatorami byli Wydawnictwo Nowa Energia i NCBiR oraz Uniwersytety Techniczne w Odessie i Ostrawie.

Czytaj więcej...

Technolog wytwarzania folii i opakowań z PE

Oferta pracy na stanowisko Technolog wytwarzania folii i opakowań z PE w firmie B+K Polska.

Szczegóły w załączniku: https://wipil.po.opole.pl/images/aktualnosci/2016-05-31_technolog/20160630122219933.pdf

Praktyki w Grupie Magazyny Polska

Grupa Magazyny Polska Sp. z o. o. jest biurem obsługi Inwestorów z siedzibą w Lublinie.

Zapraszamy do podjęcia zdalnych praktyk w naszej firmie.

Dzięki systemowi raportowania on-line, widzimy przebieg oraz efekty Państwa prac.

Obecnie oferujemy praktyki studentom kierunków: Logistyka; Geoinformatyka; Gospodarka przestrzenna; Transport; Geodezja i Kartografia; Transport i Logistyka;

Podczas praktyk w naszej firmie, studenci mogą zdobyć wiedzę z zakresu:

  • analiz geomarketingowych
  • zarządzania nieruchomościami komercyjnymi
  • obsługi jednostek samorządowych
  • zapoznania się z przebiegiem procesów inwestycyjnych

Czytaj więcej...

Wspólne ćwiczenia strażaków, energetyków i studentów

Studenci i wykładowcy Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki wzięli udział w trzydniowych ćwiczeniach Straży Pożarnej oraz TAURON Dystrybucji S.A na terenie Głównego Punktu Zasilania w Bierkowiciach.

Czytaj więcej...

Komunikat WKW

Szanowni Państwo, Wydziałowa Komisja Wyborcza na Wydziale Inżynierii Produkcji i Logistyki informuje, że w wyniku przeprowadzonych w dniu 25.05.2016 roku wyborów do Senatu Politechniki Opolskiej (kadencja 2016-2020) z grupy nauczycieli akademickich posiadających tytuł profesora lub stopień doktora habilitowanego zostali wybrani:

  • dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak,
  • prof. PO, dr hab. inż. Sławomir Zator, prof. PO.

Z grupy pozostałych nauczycieli akademickich została wybrana:

  • dr inż. Aneta Kucińska-Landwójtowicz.

Ponadto WKW informuje, że w skład Rady Wydziału (kadencja 2016-2020) z grupy nauczycieli akademickich posiadających tytuł profesora lub stopień doktora habilitowanego weszli wszyscy uprawnieni:

  1. Prof. dr hab. inż. Bartnik Ryszard
  2. Prof. dr hab. inż. Budzik Ryszard
  3. Prof. dr hab. inż. Dolezal Petr
  4. Prof. dr hab. inż. Knosala Ryszard
  5. Dr hab. Kostrzycka Zofia, prof. PO
  6. Dr hab. inż. Kulińska Ewa, prof. PO
  7. Dr hab. inż. Lorenc Marcin , prof. PO
  8. Dr hab. inż. Madej-Lachowska Maria, prof. PO
  9. Dr hab. inż. Nawrocki Lech, prof. PO
  10. Dr hab. inż. Olejnik Krzysztof, prof. PO
  11. Dr hab. inż. Pająk Janusz, prof. PO
  12. Prof. dr hab. inż. Partyka Marian
  13. Dr hab. inż. Plutecki Zbigniew, prof. PO
  14. Prof. dr hab. inż. Shynkarenko Heorhiy
  15. Dr hab. inż. Skomudek Waldemar, prof. PO
  16. Prof. dr hab. inż. Sustova Kvetoslava
  17. Dr hab. inż. Szwedziak Katarzyna, prof. PO
  18. Dr hab. inż. Zdzisław Śloderbach, prof. PO
  19. Prof. dr hab. inż. Tukiendorf Marek
  20. Dr hab. inż. Zator Sławomir, prof. PO.

Z powodu wyboru na funkcję prodziekana w skład Rady Wydziału weszły:

  1. Dr Anida Stanik-Besler
  2. Dr Aleksandra Żurawska.

Ponadto, w wyniku przeprowadzonych w dniu 25.05.2016 roku wyborów do Rady Wydziału, z grupy pozostałych nauczycieli akademickich zostali wybrani:

  1. Dr Andrzej Kozdraś
  2. Dr inż. Magdalena Jurczyk-Bunkowska
  3. Dr inż. Aneta Kucińska-Landwójtowicz
  4. Dr inż. Dominika Matuszek
  5. Dr inż. Alfred Paszek
  6. Dr inż. Marek Wasilewski.

Z grupy pracowników niebędących nauczycielami akademickimi wybrani zostali:

  1. Teresa Borucka
  2. Witold Pęczak
  3. Mgr inż. Tomasz Sałajczyk.

Wszystkim wybranym składam serdeczne gratulacje.

Z wyrazami szacunku, Andrzej Metelski
Przewodniczący WKW

Jubileuszowe warsztaty im. Stefana Mynarskiego

Statystycznie rzecz biorąc, spotkanie specjalistów matematyki w Opolu to tylko 5 % historii tej prestiżowej imprezy (dotąd organizowały ją ośrodki z całej Polski), jednak biorąc pod uwagę, że to okrągła rocznica spotkań, XX Warsztaty Metodologiczne należy uznać za wydarzenie historyczne.

Czytaj więcej...

Matematycy w gimnazjum

W semestrze letnim 2015/16 gimnazjaliści z Gimnazjum nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Opolu w ramach współpracy z Politechniką Opolską dwukrotnie uczestniczyli w prelekcjach wygłaszanych przez pracowników Katedry Matematyki i Zastosowań Informatyki z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki.

W styczniu wykład „Złota Proporcja - Golden Ratio” poprowadzony przez dr Katarzynę Wojteczek – Laszczak dla uczniów klas 1a i 3a przybliżył im, na przykładzie złotej proporcji, wszechstronną obecność matematyki wokół nas i to nie tylko w architekturze, czy sztuce, ale także np. w przyrodzie. Ponieważ część wykładu była prowadzona w języku angielskim uczniowie mieli też okazję do zapoznania się z podstawowymi pojęciami matematycznymi w tym języku.

W kwietniu dr Bohdan Bozhenko w prelekcji pod intrygującym tytułem: „Co to jest ludolfina?” opowiadał uczniom klasy matematycznej 1d oraz klasy 3a o fascynującej liczbie pi podając wiele ciekawych faktów z nią związanych.

Koordynator porozumienia
Dr Katarzyna Wojteczek-Laszczak

Ogromny sukces naszych studentów!

Z radością informujemy, że zwycięzcą XI Ogólnopolskiej Olimpiady Języka Niemieckiego dla Studentów Wyższych Uczelni Technicznych, która odbyła się w piątek trzynastego (!) w Politechnice Śląskiej w Gliwicach, został Armin Wróbel, student III roku Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki. Armin wygrał z dużą przewagą.

II miejsce należy także do naszego studenta. Jest nim Daniel Vogel, student III roku Wydziału Mechanicznego. VI miejsce zajął Tomasz Małyska, student II roku Wydziału Mechanicznego.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za godne reprezentowanie Politechniki Opolskiej. Mamy nadzieję, że sukces ten zmobilizuje studentów do udziału w kolejnych edycjach olimpiady.

Pełne zestawienie osiągniętych punktów po II etapie Olimpiady w poniższym linku: http://www.polsl.pl/Jednostki/RJM1/Strony/Wyniki%20fina%C5%82u%20Olimpiady.aspx

Czytaj więcej...

Warsztaty metodologiczne

19 maja 2016 r. w Centrum Nauka-Biznes odbędą się XX Warsztaty Metodologiczne im. Profesora Stefana Mynarskiego pt. "Użyteczność badań marketingowych w teorii i praktyce badawczej".

Warsztaty są doroczną konferencją organizowaną przez przedstawicieli środowiska naukowego, badaczy rynku i analityków danych rynkowych. Celem naukowym konferencji jest kreowanie nowych kierunków badań oraz promowanie i upowszechnianie wyników analiz otrzymanych w polskich ośrodkach badawczych. Podczas Warsztatów prezentowane są najnowsze wyniki prac badawczych z zakresu szeroko rozumianego gromadzenia, analizy i modelowania oraz prezentacji danych rynkowych z użyciem narzędzi statystyki i ekonometrii oraz prognoz gospodarczych.

Tegorocznym organizatorem konferencji jest Katedra Matematyki i Zastosowań Informatyki Politechniki Opolskiej.

Więcej informacji pod adresem http://wipil.po.opole.pl/warsztaty2016

Turniej słodkich smaków

10 maja 2016 roku odbył się na Politechnice Opolskiej „I Opolski Turniej Kuchnia Smaków”, zorganizowany przez Katedrę Inżnierii Biosystemów wraz z klasą patronacką z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.

W turnieju wzięli udział studenci kierunku Technologia żywności i żywienia człowieka oraz uczniowie klasy Technik technologii żywności z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu . Motywem przewodnim tegorocznego turnieju były słodkie smaki.  W jury turnieju zasiadali: Pani Irena Malik – właściciel cukierni „Malik” w Opolu, Pani Katarzyna Beleć   dyrektor Izby Rolniczej w Opolu oraz Pani Agnieszka Zagola  – Dyrektor Agencji Rynku Rolnego do 2015 roku.

I Opolski Turniej Kuchnia Smaków otworzył Dziekan Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki prof. Waldemar Skomudek. Zadaniem uczestników turnieju było wykonanie słodkiego dania  z produktów rzygotowanych przez organizatorów. Jury oceniało kreatywność, sposób wykonania, sposób podania wykonanego dania, poziom trudności  dania oraz wartości smakowe.

Studenci i uczniowie rywalizując ze sobą wykazali się kreatywnością, znajomością podstawowych technik wykonania np. ozdób do swoich dań.  Uczniowie wykonali ciastko kruche z masą budyniową oraz skarmelizowymi płatkami migdałowymi jako ozdobą i sezam w karmelu a studenci babeczki z masą szarlotkową, bitą śmietaną, czekoladą (przygotowaną samodzielnie) oraz kratą karmelową jako ozdobą.

Czytaj więcej...